Skip to main content
Mitä ajattelin tänään

Muutama ajatus tehokkaampiin tiedotteisiin

By 2.5.202014 helmikuun, 2021No Comments

Tiedotteen asiakkaana on media eikä oma lakiosasto. Siksi siinä pitää olla uutinen.

Yllä sanottu on itsestäänselvyys, mutta arkielämässä asiat helposti hämärtyvät.

Eivät toimittajatkaan tee lehteä aina lukija mielessään. He haluavat tehdä jutun, jota päätoimittaja kehuu aamupalaverissa. Ja nämä voivat olla kaksi eri asiaa. Tiedotteiden läpimenossa auttaa, jos ymmärtää toimittajan ajatusmaailman.

Olen vastaanottajana lukenut lehdistötiedotteita lähes 20 vuotta, joten tunnen toimittajan ajattelun. Seuraavassa muutama käytännön vinkki.

1

Uutisoi, älä tiedota

Unohda ajatus lehdistötiedotteesta, jossa asiat pitää olla siinä järjestyksessä kuin ne ovat aina olleet. Jos tavoittelet pääsyä uutismediaan, tee tuotos, jota media ymmärtää. Kirjoita tekstiä, jonka media voi copypastettaa ja julkaista. Jos näin käy, se ei ole osoitus median alennustilasta, vaan sinun ammattitaidostasi.
2

Kolme tavoitetta

Jokainen itseään kunnioittava verkkotoimitus haluaa olla lukijoidensa silmissä kaikkia näitä: ajankohtainen, relevantti ja mielenkiintoinen. Painotus vaihtelee medioittain. Jos tiedotteesi on hyvä, se on kaikkia näitä. Tiedote on silloin toimittajan kannalta hyödyllinen. Relevanttius ja mielenkiintoisuus vaihtelevat hyvinkin paljon näkökulmasta riippuen. Ajankohtaisuus ei. Seuraavaa periaatetta ei missään nimessä sovi yleistää. Mutta jos joskus pystyt toimimaan sen mukaan, voit saada hienoja näkyvyysvoittoja: Katso aamulla herättyäsi kymmenen Kauppalehti.fi:n tai Ilta-Sanomat.fi:n ensimmäistä uutisaihetta. Jos yritykselläsi on perusteltu näkökulma tai dataa mistään niistä, lähesty toimitusta.
3

Otsikoi fiksusti

Verkkomediat tietävät, että hyvin otsikoitu juttu kerää jopa kymmenen kertaa enemmän lukijoita kuin samansisältöinen, mutta lepsusti otsikoitu juttu. Toimittaja arvioi sekunnissa, onko hänelle lähetetty tiedote ajan arvoinen. Mielenkiinto tulee pystyä herättämään heti. Voit tuoda tiedotteen otsikossa esille relevanttiutta, suoria sitaattisanoja tai kontekstia.
4

Tarjoa dataa

Verkkomedian kehitys viime vuosina on noudattanut periaatetta “Show, don’t tell”. Se tarkoittaa, että media pyrkii avaamaan ja näyttämään asioita. Se tekee uutisoinnista mielenkiintoisempaa, se tuo lukijalle osallistujan tunteen. Voisitko käyttää tätä periaatetta hyväksesi? Ulottuvillasi on monenlaista dataa tai ymmärrystä, miten asiat toimivat tai mikä niiden yhteys on. Voisit ehkä teettää infografiikan toimituksen käyttöön. Näin vaikeatkin asiat avautuvat.